Pilot Mobiliteitshub

Hoe maak ik gebruik van de haltetaxi?
Wilt u voor de eerste keer reizen met de haltetaxi, dan belt u naar 088-2358000 of mailt u naar info@haltetaxi.nl voor het aanmaken van een gebruikerspas. Dit duurt minimaal 5 werkdagen.
Hoe reserveer ik de halte taxi?
Zorg dat u een gebruikerspas heeft. Als u deze bezit, vraag uw reis dan minimaal twee uur van tevoren aan. U kunt ook voor meerdere dagen of ritten reserveren. Dat is handig als u meerdere dagen op dezelfde tijd wilt reizen. Wilt u vóór 9.00 uur gebruik maken van de haltetaxi? Vraag dan de dag ervoor (voor 21.00 uur) uw reis aan.
Wat u nog meer moet weten als u de haltetaxi reserveert:
- U mag, tegen betaling, één extra persoon mee laten reizen op uw pas. Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis.
- Heeft u een haltetaxi gereserveerd en heeft u vertraging met het openbaar vervoer? Neem dan gelijk contact op met de haltetaxi (+31 88 2358000).
- Gebruik van alcohol of eten is niet toegestaan in de taxi.
- De haltetaxi rijdt op werkdagen van 7.00 tot 23.00 uur, op zaterdag van 8.00 tot aansluiting op laatste bus en op zondag van 9.00 tot aansluiting op laatste bus.
- Intimiderend gedrag richting de taxichauffeur, schade of vernielingen aan de taxi worden gevolgd door een boete.
Wat geeft u door als u de haltetaxi reserveert?
- Uw naam/ gebruikerspasnummer.
- Vertrekhalte met datum en tijdstip. Haltes haltetaxi (A. van de Weijdeweg, J.M. Beijelaan, Burghseweg (Market Plaza), Haamstede Kerk) met datum en tijdstip.
- Uw eindbestemming: hub Kriekemeet of in en uitstaplocatie Westenschouwen Dorp aan de Kraaijensteinweg.
- Of er een rolstoel, rollator, (hulp)hond of ander huisdier (alleen in reiskooi mogelijk) meereist.
Betalen
In de haltetaxi betaalt u contant. U betaalt een tarief wat is afgestemd op het standaard bustarief: € 1,01 opstaptarief en € 0,17 per kilometer.
Hoe maak ik gebruik van een deelfiets?
In 5 stappen fiets je weg!
1. Registreren
Ga met je smartphone, tablet of computer naar Product — GoAbout.com en registreer je
daar. Voer het adres en je eigen geboortedatum in. Let op: het e-mailadres dat je bij het
registreren gebruikt, is je gebruikersnaam voor GoAbout. Je ontvangt een bevestigingsmail
op dat e-mailadres waarmee je een wachtwoord kunt aanmaken.
2. App Downloaden
Heb je een wachtwoord gekozen? Download dan nu de GoAbout app en log daar in met
jouw e-mailadres en wachtwoord.
● Link voor App Store
● Link voor Google Play
Zorg dat je je locatie deelt met de GoAbout app en dat je bluetooth aan staat! We gebruiken
je locatie om inleverlocaties in de buurt te vinden en te zorgen dat je je fiets weer in kunt
leveren op de goede plek. De sloten werken via bluetooth.
3. Product Kiezen
Ben je ingelogd in de app? Mooi! Ga nu naar het tabblad producten. Als het goed is, zie je
daar nu het product waar je je in stap 1 voor geregistreerd hebt. Selecteer het product.
Zie je geen producten? Trek dan het scherm eens omlaag totdat er een draaiend icoontje
verschijnt en het beeld ververst.
4. Locatie Kiezen
Zodra je op het product gedrukt hebt, verschijnt een lijstje (of kaartje) met de locaties waar
je fietsen kunt vinden, in dit geval de hub op de Kriekemeet. Ga naar de locatie toe. Druk dan op de betreffende locatie in de app. Er verschijnt nu een lijstje met beschikbare fietsen. In het lijstje lichten de knoppen voor de beschikbare fietsen op.
5.Wegfietsen
Heb je een mooie fiets gevonden? Druk dan op de betreffende knop en selecteer Start
Gebruik. Na even laden, verschijnt een groene knop. Druk daarop en Klik! het slot schiet
open en je kunt wegfietsen.
Inleveren
Wil je jouw fiets weer inleveren? Ga dan de inleverlocatie op de hub aan de Kriekemeet. Je vindt deze ook in de app. Parkeer je fiets netjes in de overdekte fietsenstalling, en zet hem met de app op slot
(zie ‘’op slot zetten’’). Kies in de app voor ‘’Inleveren’’. Vul eventueel nog feedback in en geef aan
of de fiets nog in orde is.
Op slot zetten
Je kunt de fiets met de app tussentijds op slot zetten. Doe dat ook! Je drukt simpelweg op de
rode knop in de app en drukt met de hand het slot dicht. Let even op of hij niet tegen een
spaak aan komt. De knop in de app wordt groen als hij goed dicht zit. Openen gaat weer met
de groene knop.
Verlichting aan en uit zetten
De verlichting voor de fietsen worden automatisch aan- en uitgeschakeld.
Hoe maak ik gebruik van een deelauto?
We kijken op dit moment of het mogelijk is een deelauto op de hub te plaatsen. Zodra deze beschikbaar is volgt hier meer informatie over het gebruik.
Communicatie rondom pilot mobiliteitshub(s) van start
De betrokken partners bij de pilot mobiliteitshub(s) Burgh-Haamstede zijn gestart met de communicatie over de aanpassing van opstaplocaties voor het busvervoer.
De komende weken worden er op drukke en populaire plaatsen in het dorp flyers geplakt. Verder worden er via social media allerlei mededelingen gedaan en is er ook een speciaal filmpje (zie onder deze tekst) beschikbaar om inwoners/reizigers duidelijk te maken waarom we een pilot starten en waar men kan opstappen op de bus (Kriekemeet en Kraaijensteinweg). Tevens hebben we een lijst met veel gestelde vragen (FAQ) met bijbehorende antwoorden beschikbaar.
Update februari 2023
Vanaf 8 januari 2023 rijdt de bus niet meer over de doorgaande weg in het dorp. Reizigers stappen vanaf dat moment op de bus vanaf de hub op de Kriekemeet of bij de locatie Westenschouwen Dorp aan de Kraaijensteinweg in Burgh-Haamstede.
We vinden het belangrijk dat iedereen (inwoners, bezoekers of reizigers) van deur tot deur kan reizen. Daarom bieden we andere vervoersmiddelen aan tijdens de pilot periode, die in principe tot 1 oktober 2023 loopt. U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van de haltetaxi, die op een aantal haltes op de doorgaande weg in het dorp stopt. Op de hub aan de Kriekemeet staan deelfietsen en we proberen hier nog een deelauto beschikbaar te stellen. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat iedereen van de bus gebruik kan blijven maken.
Vier bestaande bushaltes in Burgh-Haamstede (A. van de Weijdeweg, J.M. Beijelaan, Burghseweg (Market Plaza), Haamstede Kerk) zijn haltes van de haltetaxi. De haltetaxi brengt reizigers naar de hub op de Kriekemeet of naar de in- en uitstaplocatie Westenschouwen Dorp aan de Kraaijensteinweg. In een speciale overdekte fietsenstalling op de hub Kriekemeet staan deelfietsen van Coöperatie Zeeuws fietsverhuur te staan met een slim slot van MoveYou (voorheen GoAbout). Sinds half februari is er ook een deelauto beschikbaar (Onze Auto).
Update November 2022
Onderzoek naar proef nieuwe opstaplocaties openbaar vervoer in Burgh-Haamstede
Opstappen op de bus doe je vanaf 8 januari 2023 op twee andere locaties in Burgh-Haamstede. De bus rijdt dan niet meer over de doorgaande weg in het dorp langs 10 bushaltes. Je stapt op de bus vanaf de hub op de Kriekemeet of bij de in- en uitstaplocatie Westenschouwen Dorp aan de Kraaijensteinweg. De proef begint op 8 januari 2023 en eindigt op 30 september 2023. In opdracht van gemeente Schouwen-Duiveland, Provincie Zeeland en Connexxion voert onderzoeksbureau I&O Research B.V. een onderzoek uit onder inwoners, ondernemers en bezoekers van Burgh-Haamstede en reizigers van Connexxion naar het wijzigen van het vervoerssysteem. We willen graag van u horen wat er goed gaat en wat anders kan.
In de periode van november 2022 tot september 2023 zijn er verschillende momenten waarop inwoners, ondernemers, bezoekers en/of reizigers naar hun mening wordt gevraagd. Het eerste onderzoek vindt plaats tussen 22 november 2022 en 3 december 2022 december. Medewerkers van I&O Research nemen in het dorp, maar ook onder reizigers in de bus, enquêtes af.
Meedoen aan het onderzoek?
Bent u inwoner, ondernemer, bezoeker of reiziger? Wilt u online aan het onderzoek meedoen? Gaat u dan naar www.startvragenlijst.nl/mobiliteithubs. Invullen kan tot 11 december.
Vragen?
Hebt u vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de gemeente Schouwen-Duiveland, telefoonnummer 0111 452 000. Wilt u meer informatie over de vragenlijst? Neem dan contact op met
de helpdesk van I&O Research:
• Bel met 0800-0191 (gratis)
• Mail naar helpdesk@ioresearch.nl
• Stuur een bericht via WhatsApp naar 06-86826208
Wat gebeurt er met de resultaten?
Met de uitkomsten van dit onderzoek brengen wij in beeld wat de ervaring van inwoners, bezoekers en reizigers zijn met de in- en uitstaplocatie Westenschouwen Dorp en de hub bij de Kriekemeet en wat voor invloed het vervangen van de bushaltes heeft op de leefbaarheid in Burgh-Haamstede. Uw mening helpt ons om te bouwen aan een toekomstbestendig OV-netwerk in uw dorp.
Update Augustus 2022
De Provincie Zeeland ontwikkelt een nieuw mobiliteitssysteem. Het nieuwe systeem zet in op minder haltes, snellere buslijnen en goed voor- en natransport van en naar centrale haltes. De gemeente Schouwen-Duiveland denkt hier graag in mee. Het plan uit de dorpsvisie om de dorps-as in Burgh-Haamstede naar een kwalitatief hoogwaardig verblijfsgebied (auto te gast) om te vormen, is de aanleiding met elkaar na te denken over het toekomstig openbaar vervoer in het dorp voor inwoners en bezoekers. De samenwerkende partijen en diverse betrokken bewoners denken dat de sleutel tot succes ligt in het creëren van een centrale plek in het dorp waar verschillende vormen van mobiliteit bij elkaar komen. Dit noemen we een mobiliteitshub.
We hopen deze zogenoemde mobiliteitshub volgend jaar (2023) te testen. Dit onder voorwaarde dat de provincie Zeeland en Connexxion dan ook gereed zijn om uitvoering aan deze pilot te geven. Uitgangspunt is in ieder geval dat het serviceniveau van het openbaar vervoer hetzelfde blijft, zodat iedereen gemakkelijk van deur tot deur kan reizen. De vorm verandert wel. Deze eerste versie van de mobiliteitshub in Burgh-Haamstede is een basisversie, zonder al teveel voorzieningen. De basishub wordt aangelegd aan de Kriekemeet.
De provincie Zeeland heeft de gemeente, na afstemming met Connexxion, verzocht om in het andere deel van de kern Burgh-Haamstede een of meerdere haltes te behouden om de reizigers daar te faciliteren. De mogelijkheid wordt nader onderzocht, waarbij we specifiek de optie bezien een bestaande halte nabij Westenschouwen in te zetten als in- en uitstap locatie.
De Connexxion bus stopt op deze locatie(s). Vanaf dat punt kunnen reizigers met hun eigen vervoersmiddel de kern in reizen. Van groot belang is dat we de komende periode werken aan gepast voor- en natransport voor mensen, die daar behoefte aan hebben, aangezien (vrijwel) alle andere haltes in het dorp tijdens de pilot niet worden aangedaan door Connexxion.
Tijdens de pilot, die 9 maanden duurt, halen de partijen ook ervaringen van reizigers op over de locatie en de vervoersvormen die aangeboden worden. Zodat deze ervaringen aan het einde van de periode benut kunnen voor een advies over de geschikte definitieve locatie(s) voor een hub en alles wat daarbij aan voorzieningen noodzakelijk is.
Projectinformatie
De buslijn die nu via de dorpsas rijdt willen we buitenom het dorp leiden. Dit levert reistijdwinst op en voorkomt geluid- en trillingsoverlast in het dorp. Dat heeft wel tot gevolg dat halteren ook aan de rand van de kern(en) gaat plaatsvinden en er dus een goed alternatief moet komen voor wat betreft voor- en natransport naar de nieuwe halte (hub) toe. Burgh-Haamstede kent tevens een grote toeristische aantrekkingskracht. De dagtoeristen willen we ook meer aan de rand opvangen en via natransport naar de bestemming (bijvoorbeeld strand/kust) geleiden. Voor beide initiatieven/problemen zien we als oplossing de realisatie van een mobiliteitsknooppunt (hub).
Meer informatie kunt u terugvinden in het projectfiche.