Proef met openbaar vervoer in Burgh-Haamstede

Vanuit de Dorpsvisie Burgh-Haamstede volgt de wens om de dorpsas meer als verblijfsgebied in te richten. Hierbij willen we doorgaand verkeer uit de kern weren.
Infographic met tekst "Hub naar je bestemming. Opstappen op de bus? vanaf 8 januari 2023 doe je dat op 2 locaties in Burgh-Haamstede" en beelden van verschillende vervoersmiddelen die bij een mobiliteitshub horen.

Update juli 2024

De hubs aan de Kriekemeet en Kraaijensteinweg blijven waarschijnlijk ook in 2024 en 2025 nog beschikbaar voor busreizigers. De overeenkomst met de huidige vervoerder (Connexxion) is verlengd tot eind volgend jaar. Hiermee heeft de provincie meer tijd om een nieuwe vervoerder te zoeken. Dit geeft onze gemeente ook de gelegenheid om vaste locatie(s) voor de hub(s) te vinden. 

In 2023 onderzocht onderzoeksbureau I&O het gebruik van de hubs in Burgh-Haamstede. Het college van burgemeester en wethouders heeft de resultaten in februari 2024 naar de gemeenteraad gestuurd. De resultaten worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling van het nieuwe publieke vervoerssysteem in de provincie. En de gewenste inrichting van toekomstige hubs in het bijzonder.

De flextaxi is er ook nog steeds. U kunt dit vervoersmiddel twee uur voor het begin van uw reis reserveren. De flextaxi haalt u dan op bij een speciaal opstappunt en brengt u direct naar de hub Kriekemeet in Burgh- Haamstede. Of naar één van de andere opstappunten. In de Kop van Schouwen kunt op 12 plekken in een flextaxi stappen. De flextaxi kost evenveel als de bus.

De flextaxi

In de Kop van Schouwen is op 1 augustus 2023 een proef getart met een flexibel vervoersmiddel: de flextaxi. Met de flextaxi hebben alle reizigers in de Kop van Schouwen, naast het bestaande openbaar vervoer, een extra manier om te reizen. De gemeente Schouwen-Duiveland en provincie Zeeland testen de flextaxi om, op kleine schaal, ervaring op te doen met de werking van flexibele publieke vervoersmiddelen.

Waarom een proef met de flextaxi?

In Zeeland werken gemeenten en Provincie aan een nieuw publiek vervoerssysteem dat vanaf 2025 ingaat. Een systeem dat reizen door Zeeland sneller, makkelijker en beter maakt. Een slimme combinatie van vervoersmiddelen, zoals deelfietsen, deelauto’s, buurtbussen, flextaxi’s en vrijwilligersinitiatieven, in combinatie met bus, trein en ferry zorgt straks voor betere bereikbaarheid van Zeeuwse dorpen, steden en kernen. Op kleine schaal worden de nieuwe publieke vervoersmiddelen de komende tijd in Zeeland getest om ervoor te zorgen dat alles straks goed werkt.

Wat is een flextaxi?

De flextaxi is geen gewone taxi die u thuis ophaalt en naar het door u opgegeven adres rijdt. Maar het is ook geen busje dat een vaste route langs haltes rijdt. De flextaxi reserveert u twee uur van tevoren. De flextaxi haalt u op bij een speciaal flextaxi-opstappunt en brengt u direct naar de hub Kriekemeet in Burgh-Haamstede of naar een van de andere flextaxi-opstappunten. Of andersom: wanneer u de flextaxi reserveert vanaf de hub Kriekemeet, of een flextaxi-opstappunt, dan brengt de taxi u naar het door u gekozen flextaxi-opstappunt  in de Kop van Schouwen. Vanaf Kriekemeet kunt u met de bus, of ander vervoer, verder reizen.  

Waar kunt u op de flextaxi stappen?

U herkent de opstappunten van de flextaxi makkelijk door de hub-borden met flextaxi erop. Er zijn flextaxi-opstappunten op de volgende plaatsen:

 • Nieuw-Haamstede: Vliegveld Duinhotel
 • Nieuw-Haamstede: Vuurtorenpad/strandovergang
 • Haamstede: hub Kriekemeet
 • Haamstede: Weststraat
 • Haamstede: Vroonweg
 • Haamstede: Kloosterweg/Groenwegje
 • Burgh: JM Beijelaand
 • Burgh: A. vd. Weijdeweg
 • Westenschouwen: Kraaijensteinweg
 • Westenschouwen: rotonde
 • Burghsluis: Havenplateau
 • Burgh-Haamstede: Koudekerseweg (Plompetoren)

Wanneer rijdt de flextaxi?

De flextaxi rijdt elke dag. 

 • Maandag tot en met vrijdag tussen uur 7 uur en  23 uur
 • Zaterdag vanaf 8 uur tot 23 uur
 • Zondag 8 uur tot 23 uur. 

Flextaxi’s rijden niet, zoals de bus, volgens een vaste dienstregeling. U spreekt zelf met de centrale af hoe laat u, waar vandaan, wilt reizen. 

Hoe reserveert u een flextaxi?

U kunt niet zomaar op de flextaxi stappen. Een rit met de flextaxi moet u minimaal twee uur voor uw vertrek reserveren. Dit kan door te bellen met de centrale via het telefoonnummer 088-2358070. De centrale is dagelijks bereikbaar tussen 7 uur en 23 uur. Wilt u voor 9 uur ’s ochtends een flextaxi? Dan moet u voor 21 uur, de dag voor uw reis, de taxicentrale bellen voor een afspraak. Geeft u bij het maken van de afspraak duidelijk door:

 • Datum en tijd van uw reis
 • Het flextaxi-opstappunt vanwaar u vertrekt 
 • Waar u heen wilt: een ander opstappunt in de Kop van Schouwen of hub Kriekemeet in Burgh-Haamstede 
 • Of u met een rolstoel, rollator, (hulp)hond of ander huisdier (in reiskooi) reist
 • Of u alleen of met meerdere personen reist

Als het vervoersmiddel (bijvoorbeeld de bus) waarmee u reist vertraging heeft en u daardoor te laat dreigt te komen voor de, door u gereserveerde, flextaxi, bel dan direct met de taxicentrale (088-2358070).

Wat kost de flextaxi en hoe kunt u betalen?

De flextaxi kost ongeveer evenveel als de bus: €1,01 opstaptarief plus €0,17 per kilometer. U betaalt niet van tevoren maar in de taxi zelf. U kunt contant betalen en met uw pinpas. Met uw OV-chipkaart of abonnement kunt u niet betalen in de flextaxi. Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis met de flextaxi.

Ervaring met de flextaxi doorgeven?

De flextaxi is een nieuw publiek vervoersmiddel. We testen dat op kleine schaal en zijn benieuwd naar uw ervaring. We horen graag wat er goed gaat, maar ook wat beter kan. Ervaringen kunt u doorgegeven via reizendoor@zeeland.nl.

Hoe maak ik gebruik van een deelfiets?

In 5 stappen fiets je weg!

1. Registreren
Ga met je smartphone, tablet of computer naar Product — GoAbout.com en registreer je
daar. Voer het adres en je eigen geboortedatum in. Let op: het e-mailadres dat je bij het
registreren gebruikt, is je gebruikersnaam voor GoAbout. Je ontvangt een bevestigingsmail
op dat e-mailadres waarmee je een wachtwoord kunt aanmaken.

2. App Downloaden
Heb je een wachtwoord gekozen? Download dan nu de GoAbout app en log daar in met
jouw e-mailadres en wachtwoord.
Link voor App Store
● Link voor Google Play
Zorg dat je je locatie deelt met de GoAbout app en dat je bluetooth aan staat! We gebruiken
je locatie om inleverlocaties in de buurt te vinden en te zorgen dat je je fiets weer in kunt
leveren op de goede plek. De sloten werken via bluetooth.

3. Product Kiezen
Ben je ingelogd in de app? Mooi! Ga nu naar het tabblad producten. Als het goed is, zie je
daar nu het product waar je je in stap 1 voor geregistreerd hebt. Selecteer het product.
Zie je geen producten? Trek dan het scherm eens omlaag totdat er een draaiend icoontje
verschijnt en het beeld ververst.

4. Locatie Kiezen
Zodra je op het product gedrukt hebt, verschijnt een lijstje (of kaartje) met de locaties waar
je fietsen kunt vinden, in dit geval de hub op de Kriekemeet. Ga naar de locatie toe. Druk dan op de betreffende locatie in de app. Er verschijnt nu een lijstje met beschikbare fietsen. In het lijstje lichten de knoppen voor de beschikbare fietsen op.

5.Wegfietsen
Heb je een mooie fiets gevonden? Druk dan op de betreffende knop en selecteer Start
Gebruik. Na even laden, verschijnt een groene knop. Druk daarop en Klik! het slot schiet
open en je kunt wegfietsen.

Inleveren
Wil je jouw fiets weer inleveren? Ga dan de inleverlocatie op de hub aan de Kriekemeet. Je vindt deze ook  in de app. Parkeer je fiets netjes in de overdekte fietsenstalling, en zet hem met de app op slot
(zie ‘’op slot zetten’’). Kies in de app voor ‘’Inleveren’’. Vul eventueel nog feedback in en geef aan
of de fiets nog in orde is.

Op slot zetten
Je kunt de fiets met de app tussentijds op slot zetten. Doe dat ook! Je drukt simpelweg op de
rode knop in de app en drukt met de hand het slot dicht. Let even op of hij niet tegen een
spaak aan komt. De knop in de app wordt groen als hij goed dicht zit. Openen gaat weer met
de groene knop.

Verlichting aan en uit zetten
De verlichting voor de fietsen worden automatisch aan- en uitgeschakeld. 

Hoe maak ik gebruik van een deelauto?

Er staat al een deelauto van Onzeauto op de Kriekemeet in Burgh-Haamstede. De gemeente Schouwen-Duiveland gaat met haar dienstauto’s deelnemen aan het deelconcept van Onze Auto. Dit betekent dat er 2 extra deelauto’s beschikbaar komen op de Kriekemeet in Burgh-Haamstede. Wilt u gebruikmaken van deze auto’s? Een Renault ZOE en een Peugot E208? Kijk op de website van onzeauto.com hoe u de auto’s kunt reserveren.  

Communicatie rondom pilot mobiliteitshub(s) van start

De betrokken partners bij de pilot mobiliteitshub(s) Burgh-Haamstede zijn gestart met de communicatie over de aanpassing van opstaplocaties voor het busvervoer.

De komende weken worden er op drukke en populaire plaatsen in het dorp flyers geplakt. Verder worden er via social media allerlei mededelingen gedaan en is er ook een speciaal filmpje (zie onder deze tekst) beschikbaar om inwoners/reizigers duidelijk te maken waarom we een pilot starten en waar men kan opstappen op de bus (Kriekemeet en Kraaijensteinweg). Tevens hebben we een lijst met veel gestelde vragen (FAQ) met bijbehorende antwoorden beschikbaar.

Update januari 2024

Vanaf januari 2023 rijdt de bus niet meer door het dorp. Connexxion stopt alleen nog bij de Kriekemeet en aan de Kraaijensteinweg. Deze hubs blijven beschikbaar tot eind 2024. In 2024 verandert het vervoerssysteem in de provincie Zeeland. Reizigers in Zeeland kunnen dan kiezen uit een mix van grote en kleine (openbare) vervoersmiddelen en opstappunten waar ze comfortabel kunnen wachten. Wij onderzoeken de komende maanden wat een geschikte plek is voor de definitieve mobiliteitshub in Burgh-Haamstede. 

Een onafhankelijk onderzoekbureau (het bedrijf I&O research) onderzocht in 2023 de ervaringen van reizigers, inwoners en recreanten met de hubs, de voorzieningen (zoals flextaxi en deelfietsen) en de gevolgen voor de leefomgeving. De rapportage wordt begin 2024 opgeleverd. De uitkomsten nemen we zoveel mogelijk me bij de keuze voor een definitieve hub.

In de Kop van Schouwen is op 1 augustus 2023 een proef gestart met een flexibel vervoersmiddel: de flextaxi. Met de flextaxi hebben alle reizigers in de Kop van Schouwen, naast het bestaande openbaar vervoer, een extra manier om te reizen. De gemeente Schouwen-Duiveland en provincie Zeeland testen de flextaxi om ervaring op te doen. De flextaxi reserveert u twee uur van tevoren, waarbij we proberen de reserveringstijd in de toekomst te verkorten. De flextaxi haalt u op bij een speciaal opstappunt en brengt u direct naar de hub Kriekemeet in Burgh-Haamstede. Of naar één van de andere opstappunten. In de Kop van Schouwen vindt u op 12 plekken een opstaplocatie voor een flextaxi. De flextaxi kost evenveel als de bus. Meer informatie? Kijk dan op https://www.reizendoorzeeland.nl/nieuws/2023-07/proef-met-flextaxi-de-kop-van-schouwen.
 

Update februari 2023

Vanaf 8 januari 2023 rijdt de bus niet meer over de doorgaande weg in het dorp. Reizigers stappen vanaf dat moment op de bus vanaf de hub op de Kriekemeet of bij de locatie Westenschouwen Dorp aan de Kraaijensteinweg in Burgh-Haamstede. 

We vinden het belangrijk dat iedereen (inwoners, bezoekers of reizigers) van deur tot deur kan reizen. Daarom bieden we andere vervoersmiddelen aan tijdens de pilot periode, die in principe tot 1 oktober 2023 loopt. U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van de haltetaxi, die op een aantal haltes op de doorgaande weg in het dorp stopt. Op de hub aan de Kriekemeet staan deelfietsen en we proberen hier nog een deelauto beschikbaar te stellen. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat iedereen van de bus gebruik kan blijven maken. 

Vier bestaande bushaltes in Burgh-Haamstede (A. van de Weijdeweg, J.M. Beijelaan, Burghseweg (Market Plaza), Haamstede Kerk) zijn haltes van de haltetaxi. De haltetaxi brengt reizigers naar de hub op de Kriekemeet of naar de in- en uitstaplocatie Westenschouwen Dorp aan de Kraaijensteinweg. In een speciale overdekte fietsenstalling op de hub Kriekemeet staan deelfietsen van Coöperatie Zeeuws fietsverhuur te staan met een slim slot van MoveYou (voorheen GoAbout). Sinds half februari is er ook een deelauto beschikbaar (Onze Auto). 

Update November 2022

Onderzoek naar proef nieuwe opstaplocaties openbaar vervoer in Burgh-Haamstede 

Opstappen op de bus doe je vanaf 8 januari 2023 op twee andere locaties in Burgh-Haamstede. De bus rijdt dan niet meer over de doorgaande weg in het dorp langs 10 bushaltes. Je stapt op de bus vanaf de hub op de Kriekemeet of bij de in- en uitstaplocatie Westenschouwen Dorp aan de Kraaijensteinweg. De proef begint op 8 januari 2023 en eindigt op 30 september 2023. In opdracht van gemeente Schouwen-Duiveland, Provincie Zeeland en Connexxion voert onderzoeksbureau I&O Research B.V. een onderzoek uit onder inwoners, ondernemers en bezoekers van Burgh-Haamstede en reizigers van Connexxion naar het wijzigen van het vervoerssysteem. We willen graag van u horen wat er goed gaat en wat anders kan.
In de periode van november 2022 tot september 2023 zijn er verschillende momenten waarop inwoners, ondernemers, bezoekers en/of reizigers naar hun mening wordt gevraagd. Het eerste onderzoek vindt plaats tussen 22 november 2022 en 3 december 2022 december. Medewerkers van I&O Research nemen in het dorp, maar ook onder reizigers in de bus, enquêtes af. 

Meedoen aan het onderzoek?

Bent u inwoner, ondernemer, bezoeker of reiziger? Wilt u online aan het onderzoek meedoen? Gaat u dan naar www.startvragenlijst.nl/mobiliteithubs. Invullen kan tot 11 december. 

Vragen?

Hebt u vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de gemeente Schouwen-Duiveland, telefoonnummer 0111 452 000. Wilt u meer informatie over de vragenlijst? Neem dan contact op met
de helpdesk van I&O Research:
•           Bel met 0800-0191 (gratis) 
•           Mail naar helpdesk@ioresearch.nl 
•           Stuur een bericht via WhatsApp naar 06-86826208

Wat gebeurt er met de resultaten?

Met de uitkomsten van dit onderzoek brengen wij in beeld wat de ervaring van inwoners, bezoekers en reizigers zijn met de in- en uitstaplocatie Westenschouwen Dorp en de hub bij de Kriekemeet en wat voor invloed het vervangen van de bushaltes heeft op de leefbaarheid in Burgh-Haamstede. Uw mening helpt ons om te bouwen aan een toekomstbestendig OV-netwerk in uw dorp.
 

Update Augustus 2022

De Provincie Zeeland ontwikkelt een nieuw mobiliteitssysteem. Het nieuwe systeem zet in op minder haltes, snellere buslijnen en goed voor- en natransport van en naar centrale haltes. De gemeente Schouwen-Duiveland denkt hier graag in mee. Het plan uit de dorpsvisie om de dorps-as in Burgh-Haamstede naar een kwalitatief hoogwaardig verblijfsgebied (auto te gast) om te vormen, is de aanleiding met elkaar na te denken over het toekomstig openbaar vervoer in het dorp voor inwoners en bezoekers. De samenwerkende partijen en diverse betrokken bewoners denken dat de sleutel tot succes ligt in het creëren van een centrale plek in het dorp waar verschillende vormen van mobiliteit bij elkaar komen. Dit noemen we een mobiliteitshub. 

We hopen deze zogenoemde mobiliteitshub volgend jaar (2023) te testen. Dit onder voorwaarde dat de provincie Zeeland en Connexxion dan ook gereed zijn om uitvoering aan deze pilot te geven. Uitgangspunt is in ieder geval dat het serviceniveau van het openbaar vervoer hetzelfde blijft, zodat iedereen gemakkelijk van deur tot deur kan reizen. De vorm verandert wel. Deze eerste versie van de mobiliteitshub in Burgh-Haamstede is een basisversie, zonder al teveel voorzieningen. De basishub wordt aangelegd aan de Kriekemeet. 

De provincie Zeeland heeft de gemeente, na afstemming met Connexxion, verzocht om in het andere deel van de kern Burgh-Haamstede een of meerdere haltes te behouden om de reizigers daar te faciliteren. De mogelijkheid wordt nader onderzocht, waarbij we specifiek de optie bezien een bestaande halte nabij Westenschouwen in te zetten als in- en uitstap locatie.

De Connexxion bus stopt op deze locatie(s). Vanaf dat punt kunnen reizigers met hun eigen vervoersmiddel de kern in reizen. Van groot belang is dat we de komende periode werken aan gepast voor- en natransport voor mensen, die daar behoefte aan hebben, aangezien (vrijwel) alle andere haltes in het dorp tijdens de pilot niet worden aangedaan door Connexxion. 

Tijdens de pilot, die 9 maanden duurt, halen de partijen ook ervaringen van reizigers op over de locatie en de vervoersvormen die aangeboden worden. Zodat deze ervaringen aan het einde van de periode benut kunnen voor een advies over de geschikte definitieve locatie(s) voor een hub en alles wat daarbij aan voorzieningen noodzakelijk is. 

Projectinformatie

De buslijn die nu via de dorpsas rijdt willen we buitenom het dorp leiden. Dit levert reistijdwinst op en voorkomt geluid- en trillingsoverlast in het dorp. Dat heeft wel tot gevolg dat halteren ook aan de rand van de kern(en) gaat plaatsvinden en er dus een goed alternatief moet komen voor wat betreft voor- en natransport naar de nieuwe halte (hub) toe. Burgh-Haamstede kent tevens een grote toeristische aantrekkingskracht. De dagtoeristen willen we ook meer aan de rand opvangen en via natransport naar de bestemming (bijvoorbeeld strand/kust) geleiden. Voor beide initiatieven/problemen zien we als oplossing de realisatie van een mobiliteitsknooppunt (hub). 

Meer informatie kunt u terugvinden in het projectfiche.

Projectfiche